Home > Altijd de piste af!

Altijd de piste af!

Soms sta je ineens bovenaan een piste die heel erg stijl is. Paniek komt in je naar boven….Hoe ga ik hier veilig vanaf komen?! Bang om te vallen en alle techniek lijkt ineens verdwenen….. het is te steil, te moeilijk. Het gebeurt iedereen wel eens maar wat kun je op zo’n moment het beste doen.

5 tips om veilig de piste af te komen.

1. Side slippen, rutschen.

Er is een manier hoe werkelijke elke helling af kunt komen. Side slippen, rutschen of derapage. Door een klein beetje druk van je kanten af te halen, de hoek van de kanten minder te laten worden, slippen deze door ten opzichte van de sneeuw. Dus je glijdt naar beneden. Op deze manier hoef je geen bochten te maken en kun je de hele helling rustig naar beneden glijden. Deze manier van afdalen is vermoeiender en zwaarder dan je zou verwachten, maar het brengt je wel veilig naar beneden. Als je dit nog nooit geleerd heb vraag dan een keer een skiles om deze techniek te leren. Side slippen kan je uit heel wat benarde situaties halen. Extreem steil terrein skiërs gebruiken deze techniek regelmatig als de helling te steil of niet breed genoeg is om bochten te draaien.

2. Bekijk de piste goed.

Veel mensen verstarren op een steile piste. Logisch nadenken lijkt opeens moeilijker. Het werkt goed om op deze momenten goed naar de pistes te kijken en daarmee van minder steil stuk naar minder steil stuk te traversen. Want weinig pistes zijn egaal. Je hebt altijd steilere en minder steile plekken. Zo ook als de piste vol met buckels ligt. Dan kun je de plaatsen opzoeken waar de buckels het minst beangstigend zijn. Kijk dus vooruit en kijk ver vooruit, kijk niet alleen naar de tips van je ski’s.

3. Blijf rustig.

Als je bang bent probeer rustig te blijven. Adem diep in en uit. Probeer je lichaam wat te ontspannen maar hou de druk op je ski’s of board. Ga als het echt steil is vooral niet zitten of liggen, je hebt dan geen grip meer en zult hard naar beneden glijden zonder ook maar enige controle. Erover praten helpt ook. Als je met betere skiërs of boarder mee bent vraag of ze je kunnen helpen, of bij je in de buurt kunnen blijven. Dat voelt vaak toch net iets prettiger

4. Hou je ski’s of board onder!

Trek in geen geval je ski’s of snowboard uit. In steil terrein hebben de staalkanten van je board en ski’s meer grip dan je schoenen. Zeker snowboardschoenen staan bekend vanwege de weinige grip. En in steiler terrein moet je ook leren lopen. Gaan zitten en jezelf laten glijden is ook niet aan te raden. Als het eenmaal te hard gaat heb je geen controle meer. Om naar te beneden te komen als je geen bochten meer kunt draaien is maar een echte tip en dat is side-slippen. Zie tip 1.

5. Neem les.

En als je eenmaal beneden bent, ski dan meteen naar de dichtstbijzijnde skischool. Want met een paar lessen en goede adviezen zul je de volgende keer minder snel in te steil terrein komen. Vind je steile hellingen toch nog steeds veel te eng na vele skilessen en ervaring. Hou dan goed de pistekaarten in de gaten en zorg dat je niet op te moeilijke pistes komt.

Alle rol & borstelbanen

bekijk de mogelijkheden

bekijk het aanbod

Alle skihallen

bekijk de mogelijkheden

Bekijk het aanbod

Ski- & Snowboard lessen

voor beginners en gevorderden

Les aanvragen
X